scheidsrechter-1

Als scheidsrechter word je ingezet bij het fluiten van thuiswedstrijden. Als beginnend scheidsrechter begin je vaak met de wat makkelijkere wedstrijden. Dit zijn de wedstrijden van de jonge ploegen. In zo’n wedstrijd ben je vaker meer een spelbegeleider. Naarmate de teams wat ouder worden, wordt ook wat meer gevraagd van een scheidsrechter. Het spel gaat sneller en spelers zijn soms behoorlijk mondig. De spelbeleving is soms intenser en emoties kunnen een grotere rol gaan spelen. Humor en duidelijkheid zijn samen met spelregelkennis je belangrijkste troeven. Om je spelregelkennis uit te breiden wordt er twee keer per jaar een speciale scheidsrechtersavond georganiseerd.

Als scheidsrechter heb je contact met coaches. Dit zijn soms spelers uit hogere teams, maar ook vaak ouders die hier en daar wat uitleg nodig hebben. Als scheidsrechter moet je dus ook goed kunnen communiceren.

Bij je eerste wedstrijden word je begeleid door een scheidsrechter met meer ervaring. Samen spreek je wedstrijden door. Soms maak je video-opnamen van een wedstrijd zodat je jezelf nog eens terug kunt kijken. Op die manier word je een steeds betere ‘scheids’ en wordt het fluiten steeds leuker.

Uiteindelijk kunnen scheidrechters die ver doorgroeien ook gaan fluiten voor de korfbalbond. Hiervoor is het noodzakelijk om cursussen te volgen.

Geschatte tijdsinvestering: 25 uur per jaar